« Články

Prečo a ako šetriť

Ľudstvo si užíva zdrojov Zeme oveľa viac, než je rozumné. Vraj už od polovice sedemdesiatych rokov dvadsiateho stročia zo Zeme berieme viac, než sa stihne na nej obnoviť. V roku 2007 nám nestačilo ani jeden a pól planéty Zem. Ak to takto pôjde ďalej, pre zabezpečenie nášho konzumného spôsobu života nám v roku 2050 nebudú stačiť ani dve planéty Zem. Alebo začneme šetriť?

Ekologická stopa ľudstva
Obr. 1. Ekologická stopa ľudstva.

Uvedené závery sú výsledkom spracovania štatistík a serióznych prepočtov, ktoré sú uverejnené ná stránkach medzinárodnej organizácie Global Footprint Network www.footprintnetwork.org. Obr. 1 bol získaný z týchto stránok. Ukazuje dve možnosti - pokračovať v doterajšom plytvaní, alebo prijať rázne opatrenia smerujúce k náprave. Každému súdnemu človeku musí byť zrejmé, že tá druhá cesta je správna. Treba šetrnejšie pristupovať k poliam, lesom, riekam, pasienkom, moriam, aj k spotrebe energií.

80% energií v slovenských domácnostiach pripadá na vykurovanie a ohrev vody. V rodinných domoch a vilách si vlastníci dokážu "ustrážiť" spotrebu energií. Keď treba - "priškrtia". Zložitejšie je to v bytových domoch - prestupy tepla, centrálne vykurovanie, potreba dohody pri rozhodovaní o úsporných opatreniach. Tí čo žijú v bytových domoch, neraz iba mávnu rukou, pošomrú, pohundrú nad vyúčtovaním - spotreba energií je problém, do riešenia ktorého sa málokedy pustia.

Pri každom probléme je viac možností, ako ho riešiť. V prípade tepelného hospodárstva bytových domov sú aspoň dve cesty. Cesta zhora - niekto to v mene ľudstava aj za Slovákov vyrieši, cesta zdola - aj bežný človek prispeje svojim dielom. Obe tieto cesty môžme posúdiť podľa schémy, ktorá je na obr. 2.

System SPOROPS
Obr. 2. Systém riešenia tepelného hospodárstva bytových domov na Slovensku.

Skratky použité na uvedenom obrázku majú tento význam:

Cesta zhora

Existujú celosvetové organizácie, ktoré analyzujú celkovú situáciu na Zemi, ako napríklad aj Global Footprint Network spomenutá v úvode. V európskom priestore má určujúci vplyv Európska únia (EÚ). Jej konisie a parlament stanovujú pravidlá pre členské krajiny. Slovensko je popri zvolených poslancoch v Európskom parlamente reprezentované naším parlamentom - Národnou radou SR, ktorá má zákonodárne právomoci, pri členstve SR v EÚ aj povinnosti. Predkladanie zákonov je povinnosťou Vlády SR. Je výkonným orgánom, ktorý skladá účty Európskej únii aj o tom, ako prostredníctvom svojich ministerstiev a inštitúcií plnení záväzky v oblasti energetickej efektívnosti. Rozhodujúce miesto pri presadzovaní zákonov tu má Ministerstvo hospodárstva, ÚRSO - reguluje, SIEA - implementuje, informuje, ZMOS - odporúča. Na miestnej úrovni má zodpovednosť miestne zastupiteľstvo, jeho komisie. Na konci reťazca je bežný občan. V bytových domoch si obyčajne zvolia výbor - zastupuje ich pri styku so správcovskými spoločnosťami, ktoré sú odberateľom energie od dodávateľov tepla. Na každej úrovni sa musia rešpektovať príslušné smernice, zákony, vyhlášky, usmernenia, organizačné opatrenia. Vymenujme aspoň niektoré z nich.

Cesta zdola

Aby sa bežný človek zorientoval v problematike spotreby energií, mal by preštudovať celú spleť dokumentov, nariadení, predpisov, usmernení, rozhodnutí, zákonov, programov, plánov, smerníc. Je nereálne očakávať, že to bude robiť, že bude "lúskať" neraz krkolomné právnické formulácie, v ktorých často nemajú jasno ani profesioálni právnici, lebo tí zas nepoznajú odbornú problematiku. Je preto rozumné hľadať jednoduché vyjadrenia stavu spotreby energie, aby človek:

V ére Internetu je možné všetko toto sprostredkovať na webových stránkach aplikácií, ktoré majú svoje databázy naplnené vhodnými údajmi. Obrázok má neraz oväľa väčšiu vypovedaciu hodnotu, než opisy v textových dokumentoch aj ako prehľady v tabuľkách. Ukážeme niektoré obrázky a čo na nich človek uvidí, ako môže vyhdnotiť spotrebu tepla vo svojom byte, dome, meste.

Prehľad spotreby tepla na vykurovanie bytu by vlastník bytu mohol nájsť na stránkach bytovky napr. vo forme, ktorá je na obr. 3.

Indikátory
Obr. 3. Indikátory spotreby tepla na vykurovanie bytu.

Ručičkové prístroje - indikátory tepla ľudia zrejme poznajú, majú podobnú formu, ako indikátory teploty motora automobilu. Ručička indikátora predstavuje hodnotu spotreby tepla v danej miestnosti resp. v byte. Smeruje do niektorého z farebných pásov ciferníka:

Prehľad spotreby tepla na vykurovanie bytového domu môže byť na stránkach bytovky vo forme, diagramu - obr. 4.

Diagram spotreby tepla na vykurovanie bytov domu
Obr. 4. Diagram spotreby tepla na vykurovanie bytov domu.

Každému bytu zodpovedá jeden stĺpec. Jeho šírka je úmerná ploche bytu (užšie - jednoizbové, širšie štvorizbové byty). Zelené stĺpce spadajú do okolia priemernej spotreby v bytovke, modré - pod, červené - nad okolie priemeru. Pri rozpočítavaní spotreby tepla napr. podľa pomerových meračov na radiátoroch, uvedený diagram vyjadruje aj to, kto koľko za vykurovanie platí.

Pohľad na bytovku môže byť vyjadrený aj modro - zeleno - červeným vyfarbením fotografie bytového domu - obr. 5.

Teplotná schéma bytového domu
Obr. 5. Teplotná schéma bytového domu.

Potrebná je vhodná fotografia bytovky, jej digitalizácia a vyfarbenie plôch jednotlivých bytov podľa spotreby tepla: modrá - málo, zelená - okolie priemeru, červená - veľa. Pri prechode kurzorom myši ponad plochy jednotlivých bytov je možné získať podrobnejšie údaje.

Z dôvodu "citlivosti" takých údajov, ako sú na obr. 3, 4 a 5, je možné zabezpečiť, aby boli na stránkach s chráneným prístupom - iba pre vlastníkov bytov daného bytového domu.

Pohľad na spotrebu energií bytových domom mesta môže poskytnúť webová aplikácia - obr. 6.

Mapa spotreby energií Liptovského Mikuláša
Obr. 6. Mapa spotreby energií Liptovského Mikuláša.

Prototyp aplikácie bol overovaný v Liptovskom Mikuláši na údajoch pre viac než 100 bytových domoch - je na adrese mapalm.odpocty.sk. Opis aplikácie je na stránkach Mapa SPOROPS.

Farby značiek modrá, zelená, červená pri bytových domoch vyjadrujú malú, priemernú a veľkú spotrebu.

Úsporné opatrenia je vhodné podnietiť v bytových domoch s červenou značkou na mape. Zatepliť, vyregulovať?

Pohľad na cenu tepla na Slovensku môže poskytnúť webová aplikácia, v databáze ktorej sú údaje z rozhodnutí ÚRSO pre tepelnú energetiku - obr. 7.

 Mapa rozhodnutí ÚRSO pre tepelnú energetiku
Obr. 7. Mapa rozhodnutí ÚRSO pre tepelnú energetiku.

Prototyp aplikácie je na adrese www.sporops.sk/urso. V spodnej časti ovládacieho panelu vľavo vedľa mapy sú linky na články Opis, Postup a Žiť energiou s poznámkami o ovládaní, o vlastnostiach mapy a o možnostiach jej použitia.

Farby značiek modrá, zelená, červená pri dodávateľoch tepla vyjadrujú malú, priemernú a veľkú cenu.

Kliknutie na značku zobrazí údaje z cenového rozhodnuta ÚRSO. Mohlo by vyvolať aj zobrazenie siete prepravných potrubí a efektívnosti prenosu tepla príslušného dodávateľa. Mohlo - keby bola vôľa poskytnúť rozvodné schémy a údaje o ich efektívnosti. Dodávatelia tepla také údaje majú.

Záver

Po vyššie opísanej ceste zdola sa pustila Spoločnosť rozumných spotrebiteľov. Je to občianske združenie, ktorých členovia sú zväčša špecialisti na programovanie. Preto dokázali zostaviť webové stránky, webové aplikácie a ich databázy, ktoré overovali v Liptovskom Mikuláši. Svoje skúsenosti sa snažia odovzdať aj do iných miest Slovenska. Takéto aplikácie nie je možné vybudovať zhora. V mestách (mestských častiach) hľadáme partnerov - špecialistov, ktorí:

Spoločnosť rozumných spotrebiteľov potrebuje aj schopného manažéra, ktorý dokáže komunikovať so ZMOS, SIEA, ÚRSO, Ministerstvom hospodárstva, vládou, parlamentom a zabezpečí podmienky pre rozvíjanie webových aplikácií, ktoré budú prinášať v jasnej a zrozumiteľnej forme údaje o spotrebe tepla bežným ľuďom.

Jasné a zrozumiteľné informácie o spotrebe tepla sú podľa nášho presvedčenia základným predpokladom pre "rozumné" postoje bežných ľudí, ktoré povedú k úsporám.


V Liptovskom Mikuláši, 20.6.2013

Imrich Buranský


« Články

Prečo a ako šetriť, © IB jún 2013 imrich@buransky.sk