« Články

Údaje o cenách, dodávateľoch, kotolniach a rozvodoch tepla

Väčšina bytových domov na Slovensku je zásobovaná z centrálnych zdrojov tepla. Väčšina z nás však nevie, kde sú tie zdroje, kadiaľ vedú rozvody a aká je ich účinnosť Či vykurujeme trávniky, zistíme podľa pásov rozpusteného snehu.

Ak idem po pivo s deravým džbánom, donesiem domov len časť kúpeného piva. Peňažné výdavky za pivo budú závisieť od ceny a množstva kúpeného piva, od dĺžky cesty aj od veľkosti diery v džbáne. Úžitok budem mať iba z piva, čo domov donesiem.

Podobne je to aj s teplom. Do bytových domov dostávame iba časť z tepla dodaného v kotolni do prenosového potrubia. Časť tepla sa stratí počas prenosu - vyhrievajú sa ním cesty, trávniky. Ak je potrubie deravé, unikne aj časť teplonosného média. Iba ťažko nás niekto presvedčí, že platíme iba za teplo dodané do bytovky, že náklady spojené s nekvalitou potrubia znáša dobávateľ.

Je prospešné prijímať opatrenia na zamedzenie strát tepla v bytových domoch - vyregulovanie ústavy, tremestatické ventily na každom radiátore, lepšie tesniace okná a dvere, zateplenie budovy, uvedomelá činnosť každého odberateľa - vetrať krátko a intenzívne, uspokojiť sa o stupeń - dva nižšou teplotov v miestnostiach bytu. Všetky tieto opatrenia budú znehodnotené, ak budú neefektívne zdroje a nekvalitné prenosové potrubia tepla.

Úniky tepla
Obr. 1. Úniky tepla na našom sídlisku v roku 2009.

Vykurované trávniky
Obr. 2. Vykurované trávniky aj po zateplení bytovky v roku 2013.

Mapa rozhodnutí ÚRSO pre tepelnú energetiku

Prehľad o cene tepla na Slovensku ponúka mapa, v ktorej sú modré, zelené alebo červené značky priradené dodávateľom tepla (alebo odberným miestam) podľa veľkosti maximálnej ceny tepla, ktorá bola odsúhlasená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Mapa je verejne dostupná na adrese: http://www.sporops.sk/urso/.

Ikony malé, veľké - opis, veľké s bodkou: dodávateľ, kotolne, rozvody, účinnosť
Obr. 3. Cena tepla na Slovensku v roku 2012. Ikony:

Ikony pre cenové rozhodnutia:

Mapa môže ponúknuť aj údaje o dodávateľoch tepla, kotolniach, rozvodoch a ich účinnosti. Priblížením mapy na miesto nášho záujmu, napr. na mesto Liptovský Mikuláš, a kliknutím na väčšiu ikonu s "bodkou" vyvoláme zobrazenie značiek rozmiestnenia kotolní a čiary rozvodov tepla. Sú to kotolne a rozvody tepla, ktoré prevádzkuje dodávateľ, cenové rozhodnutie ktorého bolo kliknutím označené. Následné kliknutia na ikonu dodávateľa, ikony kotolní a čiar rozvodov vyvolajú zobrazenie informačného okna s podrobnými údajmi.


Cenové rozhodnutie s opisom a údajmi: dodávateľ, kotolne, rozvody, účinnosť
Obr. 4. Cenové rozhodnutie s opisom a údajmi: Dodávateľ tepla = dodávateľ, Kotolne = kotolne, červené čiary = rozvody tepla.
Vyvolá ich klik na ikonu cenového rozhodnutia s bodkou, skryje klik na ikonu cenového rozhodnutia bez bodky.


Dodávateľ
Obr 5. Údaje o dodávateľovi tepla - klik na ikonu dodávateľa vyvolá info okno dodávateľa.


Kotolňa bez opisu
Obr. 6. Kotolňa bez opisu - klik na ikonu kotolne vyvolá info okno kotolne.


Kotolňa s opisom
Obr. 7. Kotolňa s opisom - súčasťou opisu môže byť aj obrázok.


Účinnosť prepravy tepla
Obr. 7. Účinnosť prenosu tepla - klik na červenú čiaru rozvodov vyvolá info okno s účinnosťou prenosu tepla.

Poznámka:
Údaje o dodávateľovi LMT, a.s. sú informatívne. Údaje kotolní sú z cenového rozhodnutia ÚRSO z roku 2005, kedy dodávateľom tepla bol BPLM, a.s. a z materiálu "Koncepcia rozvoja mesta Liptovský Mikuláš v oblasti tepelnej energetiky" - je z roku 2006. Čiary rozvodov tepla sú iba informatívne, slúžia na ukážku funkčnosti systému. Po dohode s LMT, a.s. budú údaje upresnené.

Ako zadať údaje

Dodávatelia tepla majú všetky údaje, ktoré sú ukázané na obrázkoch vyššie. Poskytnúť ich na uverejnenie nemusí byť vždy v ich záujme. Bez verejného posudzovania cien tepla, parametrov kotolní a účinnosti rozvodov sa im môže jednoduchšie "podnikať". Koncoví odberatelia - vlastníci bytov nebudú vyžadovať údaje, ak cena tepla bude "prijeteľná". Ak však cena bude narastať tempom z posledných rokov, čoraz častejšie bude aj koncový odberateľ pátrať po tom, prečo a ako možno znížiť energetickú náročnosť svojho bytu. Bude hľadať možnosti nielen v byte, dome, ale aj v rozvodoch, kotolniach a začne vystupovať voči dodávateľovi ako partner. Je čas "vyložiť na stôl karty" - uverejniť údaje a nastoliť korektné dodávateľsko odberateľské vzťahy. Presadzujeme, aby boli ľahko prístupné:

Cenové rozhodnutia

Rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sú zverejnené na webových stránkach úradu v PDF dokumentoch. Hodnoty variabilnej a fixnej zložky ceny tepla sú "obalené" v zložitej spleti citácií zákonov, vyhlášok, úradných postupov. Za rok 2012 je na stránkach ÚRSO 363 PDF dokumentov s cenovými rozhodnutiami. V niektorých z nich sú ceny stanovené pre viaceré odberné miesta, t.j. dokument obsahuje viaceré cenové rozhodnutia.

Ručné spracovanie rozhodnutí - prepisovanie z PDF textových dokumentov s voľnou formuláciou do formy "strojovo spracovateľnejšej" - je časovo náročné. Pre overenie algoritmov a získanie "citu" pre údaje však táto skúsenosť bola cenná. Údaje sme prepisovali do Google tabuľky. K nej sme zostavili skripty pre geolokáciu, vzorec pre prepočet dvojzložkovej ceny tepla na jednozložkovú, aj skripty pre vygenerovanie SQL príkazov na prepis údajov do databázy. Na obr. 8 stĺpce tabuľky generované skriptom alebo vypočítavané podľa vzorca majú zelenkavé podfarbenie. Ostatné sú zadávané ručne "metódou Ctrl+C - Ctrl+V" z PDF dokumentu cenového rozhodnutia.

Google tabuľka Rozhodnutia URSO 2012
Obr. 8. Google tabuľka: Rozhodnutia ÚRSO 2012.

Je zrejmé, že ručné prepisovanie údajov je neefektívne. Budeme dúfať, že sa nám podarí z ÚRSO získať potrebné údaje aj v "strojovo zrozumiteľnejšej forme" - vo formáte tabuľkových procesorov alebo v databáze.

Údaje o dodávateľoch tepla

Údaje o dodávateľoch tepla sú v cenovom rozhodnutí ÚRSO. Do databázy má opodstatnenie vložiť údaje o dodávateľoch, ktorých kotolne a/alebo rozvody budú tiež zahrnuté do databázy. Obr. 9 zachytáva štruktúru databázy so zobrazeným záznamom o LMT, a.s. K dodávateľovi možno pridružiť kľúčové slová a opis s linkom na jeho webové stránky.

MySQL databáza - dodávatelia
Obr. 9. MySQL databáza - dodávatelia.

Údaje o kotolniach alebo iných zdrojoch tepla

Dodávateľ môže prevádzkovať viaceré zdroje tepla. Obyčajne sú to plynové kotolne, kotolne spaľujúce uhlie, kotolne na biomasu, ale aj výmenníkové stanice. Pre umiestnenie na mapu sú dôležité geografické súradnice. V Google tabuľke ich pre známu adresu dokážeme získať skriptom. V prípadne potreby ich vieme upresniť ručne (automatická geolokácia podľa adresy nemusí byť vždy dostatočne presná) - obr. 10.

Údaje o kotolniach
Obr. 10. Google tabuľka - kotolne v správe LMT, a.s.

Ak nechceme byť odkázaní na ručné zadávanie údajov o kotolniach, je rozumné nájsť zdroj (najlepšie dodávateľa tepla), ktorý ich poskytne v strojovo spracovateľnej forme.

Údaje o rozvodoch tepla

Rozvody tepla sú často predmetom úvah bežných ľudí najmä vtedy, keď ich vidno, napr. v liniách rozpusteného snehu - obr. 1, 2. Získať ich schémy môže byť obtiažne. Ani v územných plánoch ich nemusíme všetky objaviť.

GoogleMapa LMT Rozvody tepla
Obr. 11. GoogleMapa LMT Rozvody tepla.

Google mapa je jednou z možností, ako "digitalizovať" schémy rozvodov tepla. Tento nástroj ponúka nielen možnosť pohodlného zadávania, ale vygeneruje aj KML súboru. Je to XML formát pohodlne programovo aj "ľudsky" spracovateľný. Prepis údajov z neho do databázy je vecou bežnej programátorskej rutiny.

Údaje o účinnosti rozvodov

Podľa zákona o energetickej efektívnosti 476/2008 má prevádzkovateľ verejného rozvodu tepla robiť vyhodnotenia efektívnosti prenosu, prepravy, distribúcie, rozvodu a zasielať ich prevádzkovateľovi monitorovacieho systému. Prevádzkovateľ má povinnosť aj zverejniť výsledky na svojej internetovej adrese alebo požiadať o ich zverejnenie prevádzkovateľa monitorovacieho systému.

Ak sa pokúsime nájsť údaje na webových stránkach dodávateľov tepla, iba zriedka ich nájdeme. Ani na stránkach prevádzkovateľa monitorovacieho systému sme ich neobjavili. Priamym dopytom v poradenskom centre Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry sa k údajom dostaneme. Obr. 12 je hlásením o účinnosti rozvodov tepla LMT, a.s. Jedno číslo 90,82 % v ňom opisuje účinnosť viac než 27 km rozvodov.

Účinnosť rozvodov tepla LMT, a.s.
Obr. 12. Účinnosť rozvodov tepla LMT, a.s.

Je zrejmé, že prepis údajov aj z bitmapového obrázka do databázy je možný. Oveľa efektívnejšim sa nám však vidí získanie údajov v nejakom strojovo spracovateteľnom formáte, či priamo webovou službou monitorovacieho systému.

Záver

Podrobne sme ukázali údajové "pozadie" webovej aplikácie Mapa rozhodnutí ÚRSO. Vidieť, že k údajom z cenových rozhodnutí pre dodávateľov tepla je možné pripojiť aj ďalšie údaje. Aj bežný človek si dokáže z takto predstavených údajov urobiť obraz, kde sa oplatí urobiť opatrenia pre zvýšenie energetickej efektívnosti. Veríme, že mapa môže byť účinným nástrojom aj pre špecialistov - energetikov, správcov. Môže byť príspevkom pre účinné vedenie dialógu medzi dodávateľmi a koncovými odberateľmi tepla.


V Liptovskom Mikuláši, 2.7.2013

Imrich Buranský


« Články

Údaje o cenách, dodávateľoch, kotolniach a rozvodoch tepla, © IB júl 2013 imrich@buransky.sk