« Články

Vstup údajov

Údaje pre mapu spotreby energií

Údaje o spotrebe tepla na Slovensku - vystavujú nám podľa nich účty. Vieme ale spotrebu susedov, aby sme porovnali naše a ich platby? Vieme spotrebu v okolitých bytovkách, aby sme posúdili, či sa oplatí zatepliť, vyregulovať? Ťažko! Údaje majú správcovia, dodávatelia tepla, niekedy aj správcovia ich informačných systémov. Zriedkavo sa stretneme s ochotou uverejniť ich.

Mapu spotreby energií Liptovského Mikuláša sme začali riešiť v dobrej vôle, že sa nám podarí ukázať spotrebu v tvare zrozumiteľnom bežným ľuďom. Používame tri farby:

Obrázky vyjadrujú spotrebu:

Vysvetlenie aj ukážky obrázkov sú v článku Prečo a ako šetriť - Cesta zdola.

Ukázalo sa, že mapa mesta s farebnými značkami pri domoch je vhodným východiskom k údajom porovnávajúcim spotrebu tepla bytov domu, miestností bytu. Preto sme sa sústredili na vytvorenie Mapy spotreby energií Liptovského Mikuláša. Najväčším problémom bolo zistiť, kde a ako získať údaje pre naplnenie databázy webovej aplikácie.

Webový dotazník

Údaje o spotrebe energií za rok a o ich rozúčtovaní dostáva každý vlastník bytu vo vyúčtovaní na papieri najneskôr do konca mája nasledujúceho roka. Aj keď tieto doklady podľa zákonodarcu by mali byť prehľadné a zrozumiteľné, opak je pravdou. Jediné, čo je na nich prehľadné je výsledná suma - koľko vlastník bytu dostane naspäť zo zálohových platieb, prípadne - koľko má doplatiť. Ak nemáme povinnosť doplatiť, ďalšie údaje vo vyúčtovaní zväčša neskúmame. A tak je jedno, čo v doklade je a čo nie. Záplave skratiek aj tak nerozumieme, načo sa v tom vŕtať?

Nehľadiac na opísanú slovenskú realitu sme zostavili webový dotazník - obr. 1.

Webový dotazník
Obr. 1. Webový formulár.

Neprekvapilo nás, že dotazník vyplnilo iba zopár blízkych priateľov, aj to zväčša “fiktívnymi” údajmi pre overenie mechanizmu získania a spracovania dát. Vydolovať údaje z vyúčtovania (obr. 2) nebolo jednoduché. Vo vyúčtovaní je veľa nevysvetlených skratiek.

Čísla z vyúčtovania
Obr. 2. Čísla z vyúčtovania.

Obrátili sme sa na správcovské spoločnosti. Podarilo sa nám získať údaje o viac než 100 bytových domoch Liptovského Mikuláša za rok 2011. Je to asi tretina bytových domov nášho mesta. Mapa si získala svojich priaznivcov. Dostali sme prísľuby, že rozhodujúce správcovské spoločnosti mesta poskytnú údaje aj za rok 2012, keď pominie "frmol" s vyúčtovaním, reklamáciami a schôdzami vlastníkov bytov - koncom júna.

Tabuľkové procesory

Skúsenosti z tvorby webovej aplikácie viedli k miernej úprave databázy, používateľského rozhrania. Vieme, ako získať údaje. Najschodnejšie sa javí získavať údaje vo formáte tabuľkových procesorov. MS Excel v našich končinách "panuje". V niektorých prípadoch sa nám podarilo nahovoriť spolupracovníkov na použitie tabuľkového procesora Google, pozrite obr. 3 - "živú" Google tabuľku.

Obr. 3. Tabuľkový procesor Google, možnosť prepnutia hárkov.

Poznámka: Prehliadač MS IE nie vždy zobrazí Google dokument v ráme. Zvykne ponúknuť jeho otvorenie v novom okne :-( Môže tiež byť daná výzva identifikovať sa prihlásením do účtu Google. Ak chcete dokument vidieť, pozrite jeho publikovanú verziu - otvorí sa v novom okne.

Tabuľka je určená pre zaznamenanie údajov jednej správcovskej spoločnosti. Bytový dom v nej má jeden riadok. Význam jednotlivých stĺpcov je v hárku Pokyny.

Môžte si uložiť kópiu tabuľky do svojho Google disku (menu: File - Make a copy ... ). V názve dokumentu odporúčame nahradiť LM skratkou okresu (mesta, obce), na miesto SS vložiť názov/skratku správcovskej spoločnosti. Pri práci nad Google dokumentom je možné využiť výhody zdieľania.

V prípade uprednostňovania MS Excel či iného formátu, môžte si ho prevziať (menu: File - Download as ... ). Ponúkame aj možnosť stiahnuť si zošit aplikácie Microsoft Office Excel 2007.

Údaje o spotrebe bytov domu a miestností bytov možno zadať v podobných tabuľkách. Prístup k nim cez webové stránky domu môže byť zabezpečený - povolený iba vlastníkom.

Záver

Webový formulár aj dokument pre tabuľkový procesor si vyžaduje ručné zadávanie. Iba ak by sa u správcu našiel šikovný informatik, čo tabuľku vygeneruje z ich informačného systému. Pre jednu bytovku jeden riadok tabuľky. Výsledok stojí za to!

Oslovili sme niektorých poskytovateľov infomačných systémov pre správcovské spoločnosti aj pre dodávateľov tepla. Pri ochote z ich strany by vygenerovanie podkladov pre mapu spotreby energií mohlo byť ešte jednoduchšie - voľba jednej položky v menu.


V Liptovskom Mikuláši, 22.6.2013

Imrich Buranský


« Články

Údaje pre mapu spotreby energií, © IB jún 2013 imrich@buransky.sk