« Články

Motivácia

Motivácia k vytvoreniu Kalkulačky tepla

V denníku SME bol koncom marca 2014 uverejnený článok Halky Tytykalovej Skúste, či vám sedí cena za teplo. Bolo v ňom uvedené, že aplikácia Spoločnosti rozumných spotrebiteľov Slovenska Rozhodnutia ÚRSO pre tepelnú energetiku - Mapa cien tepla môže byť využitá na zistenie, či cena za teplo od cetrálnych dodávateľov je v súlade s príslušným rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Okrem hodnotenia aplikácie jej autorom bol poskytnutý priestor na vyjadrenie aj hovorcovi ÚRSO. Vo svojom stanovisku okrem iného uviedol:

Každý zdroj má špecifické podmienky svojej prevádzky a výroby, napríklad druh paliva, investície, klimatické podmienky, regulačný príkon a podobne a preto ich nemožno porovnávať na základe nejakých priemerných kritérií ... nie je možná ani cenová kalkulačka tepla, pretože v teplárenstve neexistuje celoslovenská distribučná sieť tepla ako je tomu v elektroenergetike alebo v plynárenstve, a teda neexistuje možnosť napojiť sa na iného dodávateľa (na webe úradu je cenová kalkulačka cien elektriny a plynu).

Toto vyjadrenie ma motivovalo k vytvoreniu Kalkulačky tepla SPOROPS. Tvoria ju tri webové aplikácie:

V zadávacom formulári sa od používateľa vyžaduje zadať cenu a množstvo tepla na (ústredné) kúrenie a ohrev vody za rok. Treba tiež zadať vykurovanú plochu, objem spotrebovanej teplej vody, zvoliť charakteristiky vykurovaného objektu a adresu v tvare vhodnom pre geolokáciu (využije sa v mape). Pre možnosť dodatočnej úpravy zadaných údajov a poskytnutie iných "exkluzívnych" výhod sa vyžaduje od používateľa zadať email a heslo. Po zadaní údajov a ich odoslaní serveru na zaznamenanie a vyhodnotenie používateľ získa výsledky vyhodnotenia vo forme grafických indikátorov. Vyjadrujú porovnanie zadaných údajov s celoslovenskými údajmi získanými z Mapy cien tepla a tiež s údajmi, ktoré boli zozbierané pomocou kalkulačky.

Prehľad umožňuje zobraziť údaje zozbierané kalkulačkou v tabuľkovej forme. Dá sa využiť filter pre obmedzenie množiny záznamov. Kliknutie na riadok záznamu vyvolá kalkulačku - zadávací formulár s indikátormi vyhodnotenia záznamu. Zadávateľ údajov, identifikovaný podľa jeho emailu a hesla, má možnosť údaje upraviť, upresniť ak pri zadávaní sa stal omyl, preklep, či chyba.

Mapa umožňuje zobraziť údaje zozbierané kalkulačkou na mapovom podklade. Dá sa v nej zvoliť niektorá z veličín - cena alebo množstvo spotrebovaného tepla prepočítané na meter štvorcový, prípadne na meter kubický spotrebovanej teplej vody. Na základe porovnania hodnoty veličiny s inými záznamami v kalkulačke je každému záznamu na mape priradená farebná ikona. Dá sa využiť filter pre obmedzenie množiny záznamov na mape, ako aj vybrať určitý výsek mapy. Kliknutie na ikonu vyvolá zobrazenie informačného okna. Z neho sa dá vyvolať kalkulačka. Zadávateľ údajov, identifikovaný podľa jeho emailu a hesla, má možnosť údaje upraviť.

Základná množina údajov pre kalkulačku bola získaná z Mapa spotreby energií Liptovského Mikuláša - údaje za rok 2011.

Veríme, že rozumní spotrebitelia môžu kalkulačku efektívne využiť pre vyhodnotenie ceny a spotreby tepla v byte, v bytovom dome, ale aj v rodinnom dome, vile či penzióne.

Prosba
Ak zistíte nepresnosti, nezrovnalosti, chyby, máte návrhy na zlepšenia Kalkulačky tepla, oznámte to autorovi aplikácie:
imrich@buransky.sk, +421 907 812 685.
^

V Liptovskom Mikuláši, 2.5.2014

Imrich Buranský

Posledná úprava   10. 05. 2014

^


« Články

Motivácia k vytvoreniu Kalkulačky tepla, © IB máj 2014 imrich@buransky.sk