« Články

Graf SPOROPS

Kalkulačka tepla - Opis

Kalkulačka tepla je nástroj, ktorý po zadaní údajov vyhodnotí cenu a množstvo energie na ústredné kúrenie (ÚK) a teplú vodu (TV). Umožní v grafických indikátoroch porovnať zadané údaje s celoslovenským priemerom aj s údajmi, ktoré sme zozbierali touto kalkulačkou.


Obsah

^

Kalkulačka - zadávací formulár a vyhodnotenie zadaných údajov

Stránka Kalkulačka je zadávacím formulárov údajov slúžiacich na vyhodnotenie ceny a spotreby tepla.

Prázdny zadávací formulár

formular_prazdny.png
Zadávací formulár údajov o cene a spotrebe tepla.
Tip:
Podržanie kurzora myši nad záhlavím zadávacích prvkov a nad tlačidlami vyvolá zobrazenie bubliny s vysvetlením.

Údaje treba zadať do zadávacích políčok. Charakteristiky objektu, pre ktorý sa žiada vyhodnotenie, treba zvoliť vo výberových zoznamoch.

Poznámka:
 
Tlačidlo Vyhodnoť je viditeľné:
- pri zadávaní, t.j. pri vyvolaní stránky kalkulacka.php,
- pri opakovanom vyvolaní záznamu používateľom, ktorý záznam zadal.

Používateľ, ktorý zadá údaje, vyvolá Vyhodnoť a zaznamená tak svoje údaje do databázy kalkulačky, sa stane registrovaným používateľom. Pre prihlásenie sa k aplikáciám kalkulačky musí použiť zadaný email a heslo. Registrovanými používateľmi sú aj člonovia o.z. SPOROPS.SK, aj registrovaní používatelia portálu EnergiaWeb.sk.

V porovnaní s anonymným používateľom sú prihlásenému používateľovi ponúknuté rozšírené služby.

Tlačidlo Ukážka slúži na vyplnenie zadávacích políčok testovacími údajmi a na ich odoslanie serveru na vyhodnotenie. Výsledkom je zobrazenie vyhodnotenia testovacích údajov vo forme indikátorov - rovnaké ako pri zadaní vlastných údajov na vyhodnotenie.

Tlačidlom Vymaž sa vyvolá vyčistenie zadávacích políčok a skrytie grafov.

Tlačidlom Skry grafy sa potlačí zobrazenie grafických indikátorov. Ponechá vyplnené zadávacie prvky formulára. Ich editáciou je možné zadať svoje údaje a odoslať ich na server tlačidlom Vyhodnoť.

Tlačidlo Vyhodnoť sa stane aktívnym po zadaní údajov do všetkých zadávacích políčok a po potvrdení súhlasu s podmienkami použitia kalkulačky. Klikom naň sa zadané údaje odošlú na server. Odpoveďou je zobrazenie grafických indikátorov, ktoré vyjadrujú výsledok porovnania s celoslovenskou cenou tepla a s údajmi zhromaždenými v kalkulačke.

Formulár po vyplnení a yhodnotení

formular_ukazka.png
Vyhodnotenie zadaných údajov o cene a spotrebe tepla.

Obrázky celkového vyhodnotenia

Výsledok porovnania ceny a spotreby ÚK+TV s údajmi zozbieranými pomocou kalkulačky je vyjadrený obrázkom, ktorý sa zobrazí v pravom hornom rohu okna kalkulačky. Bude to jeden z nižšie uvedených obrázkov.

obr_celkove_vyhodnotenie.png
Obrázky vyjadrujúce celkové vyhodnotenie.

Údaje zaznamenané v kalkulačke sú dostupné na stránke Kalkulačka tepla - Prehľad vo forme tabuľky. Na stránke Mapa spotreby tepla sú zadané údaje zobrazené na mapovom podklade formou trojfarebných ikon. Z oboch aplikácií je možné vyvolať túto kalkulačku. Budú v nej zadané údaje aj ich vyhodnotenie v grafických indikátoroch. Prihlásený používateľ, ktorý údaje zadal, ich bude môcť zmeniť a odoslať serveru na zaznamenanie zmien a vyhodnotenie.

^

Prehľad - prehľad zadaných údajoch v tabuľkovej forme

Stránka Kalkulačka tepla - Prehľad zobrazuje v tabuľke údaje o cene a spotrebe tepla zaznamené v databáze kalkulačky. Pod tabuľkou sú zadávacie políčka filtra, ktoré určujú vlastnosti podmnožiny zobrazených záznamov.

Tabuľka prehladu pre anonymného používateľa

prehlad.png
Tabuľka údajov zaznamenaných v kalkulačke.

V pravom hornom rohu okna stránky je Anonym (neprihlásený používateľ) a možnosť pre registrovaného používateľa prihlásiť sa.

Tabuľka prehladu pre prihláseného používateľa

Prihlásený používateľ má v spodnej časti tabuľky štatistiku. V pravom hornom rohu je jeho email a možnosť odhlásiť sa.

prehlad_stt.png
Tabuľka údajov zaznamenaných v kalkulačke so štatistikou pre prihláseného používateľa.

Vyhľadanie novej podmnožiny záznamov sa vyvolá automaticky po zmene niektorého z výberových zoznamov. Vyvolá sa tiež zadaním hľadaného textu a stlačením Enter, alebo kliknutím na tlačidlo Hľadaj. Do tabuľky sa načíta najviac Počet záznamov. Tlačidlo Vymaž vyčistí zadávacie prvky filtra (okrem políčka Počet).

Tip
Ak chcete zobraziť svoje údaje v kalkulačke, do políčka Hľadaj zadajte svoju emailovú adresu.

Zoradenie záznamov v tabuľke sa vyvolá kliknutím na záhlavie stĺpca (okrem I). Opakovaným klikom sa zoradenie A - Ž zmení na Ž - A. Tretie kliknutie zruší zoradenie záznamov podľa hodnôt v danom stĺpci. Indikátorom zoradenia je šípka vyjadrujúca smer usporiadania alebo .

Kliknutie na riadok tabuľky vyvolá otvorenie nového okna so zadávacím formulárom údajov kalkulačky. Prihásený používateľ má možnosť zmeniť ním zadané údaje.

^

Mapa - prehľad zadaných údajoch na mapovom podklade

Kalkulačka tepla je nástroj, ktorý zadané údaje o cene a množstve energie na vukurovanie a teplú vodu vyhodnotí a dokáže ich ponúknuť vo forma mapy, na ktorej sú vyhodnotené údaje objektov predstavené roznofarebnými ikonami.

mapa1.png
Zobrazenie údajov z databázy kalkulačky pre anonymného používateľa.

Farby ikon majú tento význam:

modrá
nízka hodnota zvolenej veličiny,
zelená
hodnota zvolenej veličiny je v okolí priemeru,
červená
vysoká hodnota zvolenej veličiny.
Poznámka:
Všimnite si, že niektoré ikony na mape sú väčšie. Niektoré sú zvýraznené bodkou. Vysvetlenie je podané v opise informačného okna, ktoré sa vyvolá kliknutím na ikonu.

V aplikácii je poskytnutá rozšírené funkcionalita registrovaným používateľom. Sú nimi:

Anonymný používateľ má možnosť vyvolať z mapy prihlasovací formulár klikom na link "Prihlásť" na spodnom okraji riadiaceho panela vľavo vedľa mapy.

mapa2.png
Zobrazenie údajov z databázy kalkulačky pre prihláseného používateľa.

Anonym a prihlásený používateľ

Mapa ponúka prihláseným používateľom viac funkcií, než anonymným používateľom. Zákaldná ponuka je rovnaká. Rozdieľ sa ukáže:

Prístup k rozšíreným službám dosianete klikom na modré riadky záhlaví + Celkom, + Na mape, + Grafy. Rozdiel v ponúknutej celkovej štatistike vidno na nasledujúcom obrázku:

celkom.png
Rozdiel v ponúknutej celkovej štatistike pre anonymného a prihláseného používateľa.

Anonymný používateľ vidí z celkovej štatistiky údajov, zaznamených v kalkulačke, hodnoty veličiny "Teplo (ÚK+TV)/m2". Prihlásený používateľ vidí hodnoty všetkých sledovaných veličín. Podobne je to aj s údajmi štatistiky objektov na mape.

Filter a medze

Obmedzenie výberu objektov na mape je umožnené zadaním hľadaného textu v záznamoch a voľbou charakteristík objektov. Je možné tiež zadať medze sledovaných veličín. Ananymný používateľ má právo vidieť iba veličinu "Teplo (ÚK+TV)/m2" a tiež zadať dolnú a hornú medzu tejto veličiny (na obrázku nižšie - ľavá časť). Prihlásený používateľ má možnosť zadať medze pre všetky sledované veličiny (na obrázku nižšie - pravá časť).

filter_medze.png
Filter a medze pre anonymného a prihláseného používateľa.

Po zadaní hľadaného textu alebo medzí sledovaných veličín sa situácia na mape aktualizuje kliknutím na tabuľku štatistiky na mape. Zmena charakteristík vo výberových zoznamoch vyvolá aj aktualizáciu mapy a štatistiky na mape.

Grafy

V aplikácii Mapa majú prihlásení používatelia k dispozícii Grafy - analytické nástroje umožňujúce vyhodnotiť záznamy zobrazené na mape:

Nasledujúce obrázky ukazujú použité druhy grafov - histogram, koláčový graf:

histogram.png
Prehľad početnosti výskytu hodnôt zvolenej veličiny.

max10.png
Prehľad 10 objektov s najäčšou hodnotou zvolenej veličiny.

Informačné okno

Väčšie ikony na mape vyjadrujú, že pre daný objekt je dostupná webová stránka. Odkaz na ňu je v informačnom okne objektu, ktoré sa zobrazí kliknutím na ikonu.

Väčšie ikony s bodkou vyjadrujú, že pre daný objekt je dostupná aj webová stránka správcovskej spoločnosti. Odkaz na túto stránku je tiež v informačnom oknne objektu, ktoré sa zobrazí kliknutím na ikonu.

info_okno.png
Informačné okno okno objektu s odkazmi na stránku objektu aj správcu.
^

V Liptovskom Mikuláši, 18.5.2014

Imrich Buranský

Posledná úprava   24. 05. 2014

^

« Články



« Články

Kalkulačka tepla - Opis, © IB máj 2014 imrich@buransky.sk